En dag på mitt jobb

Jag älskar verkligen mitt jobb på restaurang, även om det är enormt stressigt ibland. Men någonstans så är det just tempot och hela jargongen i restaurangvärlden som jag älskar. Det gäller att alla är disciplinerade, gör det som förväntas av dem och är samarbetsvilliga. Det är verkligen laget före jaget som gäller på en restaurang om den ska bli framgångsrik, och jag och min kollegor fungerar riktigt bra ihop.

Jag har jobbat på den här restaurangen i cirka ett år nu, och det känns som att vi är en familj där. Vi är fem personer som jobbat i köket, och sedan har vi serveringspersonal. Det är verkligen tur att vi trivs med varandra, eftersom vi spenderar mycket tid tillsammans inklusive många sena nätter. Precis som sig bör inom restaurangbranschen. Restaurangen jag jobbar på har fokus på nordisk mat och nordiska råvaror.

Hur en arbetsdag kan se ut

En dag på mitt jobb

På min restaurang serverar vi endast middag, vi har inte öppet för lunch. Vi öppnar klockan 18 och stänger 23, men vårt jobb både börjar och slutar långt efter det. Vanligtvis kommer jag in till restaurangen vid klockan 15. Då brukar vi först samlas och ta en kopp kaffe tillsammans. Sedan gör köksmästaren en briefing, där han går igenom kvällens utvalda rätt, samt om det är något mer vi ska tänka på inför kvällen.

Efter det börjar vi förbereda det som förberedas kan, mise en place som det kallas på köksspråk. Sedan börjar vi förbereda den maten som inte går att laga direkt på beställning, såser är ett bra exempel på sådan mat. En rödvinssås ska stå och puttra ett tag, det har ingen gäst lust att sitta och vänta på. Vi alla har våra olika uppgifter, och just nu är jag ansvarig för tillbehören så som potatis och liknande.

När restaurangen väl öppnar och gästerna börjar komma, då är det full rulle tills att vi stänger. Vår restaurang är oftast fullsatt och då gäller det att allt rullar på, vilket det oftast gör. Vi stänger klockan 23, men köket stänger redan 22, så då brukar det börjar lugna ner sig. Då är det dags att städa så det är snyggt inför morgondagen. Oftast kan vi gå hem vid midnatt.