Den goda pannkakan kan varieras i all oändlighet

Det finns hur många maträtter som helst och under åren har jag vant mig vid att svänga ihop det mesta, gärna utifrån vad som finns i kylskåpet. Det finns dock en enkel rätt som jag alltid återkommer till, nämligen pannkakor. Alla har någon gång ätit den läckra pannkakan med socker eller jordgubbssylt. Själv började det redan i barndomen när farmor och mamma tävlade om att göra den godaste varianten. Pannkakan väcker fina minnen!

Den goda pannkakan kan varieras i all oändlighet

Det finns lika många uppfattningar om hur man man tillagar en pannkaka som det finns kockar. En hävdar att de ska stekas i smör och inte margarin. Andra vill ha tunna, små pannkakor och några föredrar de amerikanska. Jag ser alltid till att smeten är perfekt. Det innebär att jag tar ett extra ägg utöver vad som står i receptet. Ägget är ändå det allra nyttigaste och är fullpackat med protein. Vispa in mycket luft i smeten.

Tillbehören är lika viktiga som pannkakan

För att få till en nyttigare smet kan man blanda i lite grahamsmjöl tillsammans med vetemjölet. Inte för mycket dock, du vill ju få ljusa och fina pannkakor. För extra protein kan man strössla i chiafrön. Det är också gott att mosa ner banan för att få extra smak på pannkakan. Här kan du egentligen vara hur kreativ som helst. Glöm inte en nypa salt för en balanserad smaksättning. Jag brukar faktiskt inte tillsätta extra socker.

När du fått till din perfekta smet och det är dags att börja grädda laggen. Jag brukar använda en mindre stekpanna eftersom det är fint med lite mindre pannkakor. Det är också snyggare att servera för man kan stapla dem snyggt på hög. Under alla år har jag utvecklat en känsla för exakt tid och precision. Så det är bara att öva på! Den perfekta pannkakan är gyllengul och något marmorerad i brunt.

Den goda pannkakan kan varieras i all oändlighet

Man får absolut inte glömma de goda tillbehören. Ett måste är lönnsirap, tycker jag. Det är mycket godare än socker och ser snyggt ut när man dränker pannkakan i det. Det blir mindre torrt. Skivad banan gifter sig med smaken av vete och är uppskattat av stora som små. Jag brukar hoppa över glass och grädde då jag tycker det fasar ut pannkakssmaken. Jordgubbar och blåbär är däremot läckra tillbehör. Smaklig spis!