Allt du behöver veta om det svenska köket

Svensk matlagning är mycket bredare än bara köttbullar, potatis och gräddsås, även om det är en klassiker som de flesta älskar. Svensk mat har influerats av flera andra länder genom åren, men förr var det inhemska råvaror som användes. Husmanskost är en vanlig benämning inom svensk matlagning och förr handlade det om mat som klassades som enkel och billig. Nu är det dock en del av den traditionella svenska maten istället.

Allt du behöver veta om det svenska köket

Förutom köttbullar är även falukorv en typisk svensk rätt och den kan tillagas och ätas på en mängd olika sätt. Andra saker som är typiskt svenska inom mat är filmjölk och knäckebröd. I Sverige är det vanligt att äta potatis ofta och det var ännu vanligare förr. Efter krigstiden blev det vanligare med ris och pasta, men potatis tillhör oftast de mest traditionella svenska maträtterna. Potatis kan både ätas kokt, mosad, ugnsbakad och mycket mer.

Typisk skandinavisk mat och mina favoriträtter att tillaga

Skandinavisk mat är ofta enkel och innehåller råvaror som fisk, potatis, fläsk och bär. I Skandinavien föredras färska, naturliga ingredienser som kan hittas i skog och hav. Ost och kål används också flitigt i skandinavisk matlagning. När det kommer till bröd är det ofta gjort med fullkornsmjöl och oftast äts mat som är rik på näringsämnen här i norr. Det är svårt att prata generellt om skandinavisk mat eftersom det skiljer sig åt mellan länderna.

Allt du behöver veta om det svenska köket

När jag lagar mat från det svenska köket finns det en del rätter jag föredrar att laga. Jag älskar till exempel att göra Janssons Frestelse, någonting jag äter mer än till jul. Arbetet jag lägger ner på rätten är stort, jag skalar och strimlar potatis för hand, steker löken gyllene i smör och komponerar sedan ihop allt. Jag gillar också att lägga in olika typer av sill, med unika smaksättningar.

Dillkött är en annan rätt jag älskar att tillaga. Långkokt kött med en härlig dillsås som äts med kokt potatis. Det är enkelt att laga dillkött, men det är viktigt att låta köttet koka länge. Raggmunkar är en enkel och billig rätt som jag tycker är underskattad. Det är som pannkakor med riven potatis och smakar underbart med lingonsylt. Andra svenska rätter jag tycker om att laga är bland annat kalops, rotmos och Wallenbergare.